Hundfika med jultema


Sune visar renarna hur man använder en släde

Vilken eftermiddag vi hade! Man blev så varm inombords när man såg alla uppklädda hundar i tomteluvor, julflugor och renhorn.

Med glögg i kopparna lyssnade vi på Lena Maria medan hon pratade om saker man inte bör låta sin hund äta. Något vi ofta behöver tän

ka på vid juletid med alla blommor och maträtter som är direkt farliga för våra fyrbenta vänner.

Några av sakerna Lena Maria nämnde var:

 • Choklad & kakao
 • Alkohol
 • Jäsande deg
 • Lök
 • Nötter
 • Russin
 • Vindruvor
 • Salt
 • Avokado
 • Värktabletter för människor
 • Xylitol (finns i tuggummi, tandkräm och en del lightprodukter)
 • Rå potatis
 • Fruktkärnor
 • Julstjärnor och Julros

Elton väntar på att Sune ska börja dra släden

Med detta sagt så ta hand om era hundar, är ni osäkra ring veterinären. Ha alltid deras telefonnummer nära till hands. Vissa saker är farligare än andra men bättre att vara på den säkra sidan och undvika att våra hundar får tag på det så gott vi kan.

Medan det blev lite Mingel hade vi en fotohörna som blev väldigt uppskattad
där man kunde ta bild på sina hundar i lite julig miljö trots regnet!

Sen tog David ton och pratade lite om fyrverkerier och ljudkänslighet som också är ett ämne varmt om våra hjärtan runt juletiden. Självklart bjöds det på både Kaffe, pepparkakor, saffranskaka och mer glögg för dem som ville ha det.

Några små tips att ha i åtanke är att inte vänta tills hunden BLIVIT rädd utan jobba förebyggande och se till att man sätter upp det så bra som möjligt i förväg. Genom att träna hundarna att hantera ljud i allmänhet kan det underlätta vid fyrverkerier.

Genom att använda Ljud-cd eller filer med fyrverkeriljud för att träna hunden att hantera ljuden i förväg kan hjälpa mycket.

Man ska inte förringa att även synen av fyrverkerier kan få våra hundar att reagera. En enkel sak man kan göra är att tänka på att täcka för sina fönster med gardiner eller liknande.

Hundar kan även tycka det är skönt med en koja eller bur som dem kan söka trygghet i. Detta kan behöva tränas innan så att det inte helt plötsligt dyker upp en bur i huset å nyårsafton. Buren ska gärna vara lite täckt med en filt eller liknande så att ljus och ljud dämpas. OBS! Viktigt är att man låter burdörren vara öppen så att hunden har en valmöjlighet att gå in och ut!

Elin & Heffe myser i butiken

I buren eller kojan man fixat kan man använda en sufflemat, kong, aktivitetsleksaker och liknande för att uppmuntra att hunden trivs och har något att göra. Generellt sett kan man säga att allt som stimulerar nossinnet har en lugnande effekt på hunden.

Vi kan även använda hjälpmedel som till exempel en Thundershirt.

Det mjuka, konstanta trycket har en lugnande effekt på de flesta hundar när de är oroliga, rädda eller överstimulerade.

Förklaringen ligger i kopplingen mellan det sensomotoriska och det proprioceptiva systemet (att man helt enkelt vet var man har sina ben utan att man behöver titta på dem).

En thundershirt ger en känsla av trygghet och säkerhet, medvetenhet om kroppens gränser och därför har det en lugnande effekt.

Andra saker vi kan använda är Pet Remedy, Adaptil och Pillow spray.

I kort kan man säga att dessa produkter hjälper till att hålla hunden lugn och underlättar för att släppa loss eventuell stress. Man kan spraya på bädden, sätta i eluttag så att det pytsar ut lite i taget i rummet. Både Pet Remedy och Pillow spray fungerar på alla däggdjur, dvs katter och människor kan dra nytta av dem också.

Zofia undrar om matte verkligen köpt tillräckligt med julklappar till henne

Tänk på att välja när ni ska gå ut med er hund så att ni inte gör det mitt i värsta fyverkeristormen.

Uppmuntra era grannar att använda tysta fyrverkerier och att kanske begränsa till specifika tider som ni kommer överens om. Begär inte att dem ska avstå helt från fyrverkerier då det oftast skapar en barriär för att komma fram till en kompromisslösning.

Det var inte bara snack, kaffe och kaka…

Utöver Massa fikande, minglande och nyttigt snack om vad hundar inte ska äta och fyrverkerier hade vi så klart julerbjudanden i butiken där mattar och hussar fick shoppa loss.

Många erbjudanden och julklappstips kommer vi ha hela december i butiken. Vi har öppet Tisdag, Onsdag och Torsdag mellan 10-17. Julstängt har vi inte förrän 26/12 fram till och med 4/1-2018!

Och med detta önskar vi alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!